Nieuws

Nieuws

Terug naar overzicht
19/11/2016

026 - N.a.v. de [Scheidsrechters-bijeenkomst]


Afgelopen donderdag hebben we een leuke bijeenkomst gehad. Nogmaals dank voor de aanwezigheid! Ondanks dat we op meer mensen hadden gehoopt, hebben we veel kunnen bespreken en zijn we met zijn allen weer een beetje wijzer geworden. We gaan weer vol goede moed de bok op.

We zijn begonnen met een aantal quizvragen om enerzijds de kennis te toetsen en anderzijds om met elkaar in gesprek te gaan...

We zijn begonnen met een aantal quizvragen om enerzijds de kennis te toetsen en anderzijds om met elkaar in gesprek te gaan wie welke beslissing zou nemen en waarom. Ik moet helaas bekennen dat ik 1 foutje heb gemaakt in de antwoorden. Betreft de nethoogte. Het antwoord had moeten zijn:
In het midden moet deze op de juiste hoogte hangen, die je meet met de stok. De buitenkanten mogen (max) 2cm hoger hangen. Excuses voor de verwarring..

Voor degenen die er niet waren en het leuk vinden om de vragen ook eens te maken, laat het me maar weten dan zorg ik dat je ze krijgt, + de (juiste!) antwoorden om ze na te kunnen kijken. De quiz maakte inderdaad zoals verwacht een hoop vragen los bij iedereen waarna hierover werd gebrainstormd. 

Vervolgens werden de nieuwe regels doorgenomen. Met name de belangrijkste zaken zoals voetfouten, schermen en wisselbeleid werden behandeld. Hierna zijn we verder gegaan met de quiz-antwoorden en was er gelegenheid tot het bespreken van casuïstieken en lastige zaken uit de praktijk.

Leuk om te vermelden is dat Hailey aanwezig was vanuit meisjes A. Zij is enthousiast geworden en wil wel jeugdwedstrijden gaan fluiten.

Daarnaast zijn er 2 vaders van jeugdleden geïnteresseerd in de volleybalregels en aanwezig bij onze bijeenkomst om wat meer te weten te komen van wat scheidsrechter zijn precies inhoudt. Mogelijk gaat een van hen de toets al maken waarna ook hij een jeugdwedstrijd kan gaan fluiten.

Ik wil nog een paar gemaakte opmerkingen noemen die voor ons allemaal gelden:

  • Laten we streven om op tijd te beginnen met de wedstrijden. Als scheidsrechter hanteer je de gestelde tijden voor het inspelen. Warmlopen kan desnoods op een ander vrij veld of op de gang. Nu lopen wedstrijden soms onnodig uit.
  • Trek een witte trui aan. Liefst met een embleem als je dat hebt. Anders zitten er altijd polo's in de koffer. Dit straalt gezag uit en helpt je bij het geloofwaardig overkomen en dwingt respect af.
  • Als je last hebt van supporters op de bank, stuur ze weg. Alleen de mensen die bij de wedstrijd betrokken zijn mogen op de bank zitten. Erg gezellig dat er ook anderen komen aanmoedigen maar officieel mogen zij niet op de bank. Als jou dit hindert, mag je ze zeker verzoeken op een andere plek plaats te nemen.

De bijeenkomst werd afgesloten met 2 zakelijke mededelingen. Nav een recente ziekmelding en het niet komen opdagen van een scheidsrechter bij een wedstrijd, wil ik jullie graag nogmaals verzoeken om zelf een vervanger te regelen voor een wedstrijd die je niet kunt fluiten. De meest handige manier is om mensen op de man af te vragen en evt een ruil voor te stellen. In de praktijk blijkt namelijk dat vragen "in de groep" meestal niet leidt tot een vrijwilliger. In de bijlage voeg ik een lijst toe van namen. Zo is overzichtelijk wie de scheidsrechters zijn per team en welk niveau hij/zij fluit.  Zodra er een ruil is gemaakt, wil ik wel graag op de hoogte worden gebracht. Dat er niemand op komt dagen gebeurt gelukkig sporadisch. De enige oplossing die ik daarvoor zie is om de aangewezen fluitbeurten meteen in je agenda te noteren.

Als laatste mijn vraag of er iemand is binnen ons team die de rol van scheidsrechters-coördinator op zich zou willen nemen vanaf volgend seizoen. Ik wil graag afstand doen van deze functie. Uiteraard zal ik zorgen voor een goede overdracht en alle benodigde handvatten en documentatie. De functie is met name erg uitdagend te noemen. 2x per seizoen is het zaak een ingewikkelde puzzel passend te krijgen. De puzzel wordt makkelijker zodra je genoeg "stukjes" hebt om mee te werken. Dat is dan ook een belangrijk onderdeel van deze taak; mensen werven en enthousiast krijgen om te gaan fluiten en de cursus/toets te maken. Als iemand geïnteresseerd is, hoor ik het heel graag.

Fijn weekend!
Groetjes
Tjarda

Terug naar overzicht