Keizer Otto -Trivolley is in 2001 voortgekomen uit het samengaan van de twee verenigingen ‘Keizer Otto’ en ‘Trivolley’. Volleybalvereniging Keizer Otto is ruim 40 jaar geleden (medio jaren ’70) opgericht; Trivolley is in 1988 uit een fusie van drie volleybalverenigingen ontstaan, vandaar “tri” in de verenigingsnaam. Hieronder wordt de de ontstaansgeschiedenis van onze vereniging beschreven.
De historie van Keizer Otto-Trivolley
Volleybalvereniging V. en S. ontstond begin zestiger jaren uit de “Christelijke gymnastiekvereniging Vaardig en Sterk” waarvan Cees van de Linde, toen woonachtig in de Marconiweg in Bussum, Frans Groen en Wim Kamer ook lid waren. Samen wilden ze eigenlijk liever gaan volleyballen. De plannen werden uitgevoerd. De oom van Cees (ook Cees) werd in 1966 voorzitter van de kersverse volleybalafdeling. Dat zou hij blijven tot 1978 waarna hij door Hans Last werd opgevolgd. Bert van der Manden die de opleiding gymleraar volgde en die ook in de Marconiweg woonde, werd op zijn 18de door Cees gevraagd om training te geven. Hij stemde in alhoewel hij aanvankelijk nog niet alles van het volleybalspel mee had gekregen…. Na het trainen in de gymzaal aan de Akkerlaan werd in een clubhonk aan het Wilhelminaplantsoen bij een drankje bijgekletst. De club groeide daarna gestaag verder door contacten met familie, vrienden en klasgenoten van de middelbare school zoals Gerard van der Manden, Herman van Werven en Cees Spillekom. Toen het eerste team – waar Bert zelf altijd deel van uitmaakte – uiteindelijk medio zeventiger jaren in de promotieklasse terechtkwam, nam trainer Peter van Dijk (afkomstig van Keizer Otto) het stokje over en groeide de vereniging naar ongeveer 180 leden en werd zo een volleybalclub van formaat. Bert bleef het eerste damesteam nog jarenlang training geven en de ploeg speelde in die hoogtijdagen derde divisie met bekende namen Marga Dop, Ada Kerkstra, Mia Lagerberg, Hannie Teunissen en Els Toen. In 1988 ging de vereniging – samen met twee andere volleybalverenigingen – op in Trivolley.
In september 1900 werd in Naarden door een groepje militairen de gymnastiekvereniging Keizer Otto opgericht. Eind vijftiger jaren begon een aantal gymnastiekleden met volleyballen, Nico v.d. Born, Ben Blaas, Piet Stolp en Hans Dolleman zijn de volleyballers van het eerste uur en stelden een volleybalploeg samen. De trainingen waren in de gymzaal van de toenmalige Vestingschool. Later toen de volleybalafdeling groeide, waren er ook trainingen in de gymzaal aan de Keverdijk. De eerste teamfoto van volleyballers uit Naarden dateert van het seizoen 1959 / 1960. Daarop staan Gé van Deventer (6), Jan Langelaar (9), Harald Stamer (1), Hans Dolleman (3) en Bram Streefkerk (rechtsonder op de foto). De competitiewedstrijden van alle verenigingen in Gooi- en Eemland werden vanaf die jaren gespeeld in de Expohal in Hilversum. Keizer Otto was een “omnivereniging” met ook andere sporten in eigen huis zoals turnen, basketbal, badminton en kendo. De volleyballers van Keizer Otto kregen later een eigen thuishal toen de bouw van de Lunet in 1977 gereed kwam. De kleur van het shirt was toen rood met een gele band. Keizer Otto had in de hoogtijjaren ca. 800 leden. De volleybalafdeling was in de zeventiger jaren met uiteindelijk 200 leden een grote afdeling. In 2001 ging de volleybalafdeling samen met Trivolley en vanaf dat jaar is Keizer Otto – Trivolley de volleybalvereniging voor Gooise Meren, Muiden en Hilversumse Meent.
Toen begin zeventiger jaren de Hilversumse Meent, ten westen van Bussum, werd bebouwd begonnen de nieuwe bewoners met het oprichten van allerlei clubjes en verenigingen. Zo werd indertijd ook volleybalvereniging Servio opgericht. Bestuurder van het eerste uur was Wilfried Lam. Van de uiteindelijk ca. 4000 bewoners werden er indertijd ongeveer 160 lid van Servio. De vereniging groeide uit tot de club met de meeste jeugdleden in de regio. Het eerste team bestond voor een deel ook uit leden die overkwamen van andere verenigingen en die in de Hilversumse Meent gingen wonen zoals Cor Netten. Op de foto het eerste herenteam van Servio dat kampioen werd in de regionale competitie in 1984. Daarop staand van links naar rechts: Ria Roos, Klaas Stiemer, Piet Legemaat, Hans ten Bokdam, Cees Daams en Raymond in het Veld. Zittend van links naar rechts Arnoud van Tulder, Cor Netten en Jaap Diepeveen. Trainers binnen de vereniging waren o.a. Hans ten Bokdam en Jan Schaaf die later erelid werd van de fusievereniging Trivolley opgericht in 1988 en bestond uit Servio, V. en S. (Vaardig en Sterk) en Olly B. Nog altijd wordt jaarlijks als eerbetoon het Jan Schaaf toernooi georganiseerd door Keizer Otto-Trivolley.
Olympia Bussum was vanaf 1921 de korfbalvereniging in Bussum. Als de korfballers na de zomer “weer naar binnen gingen” om te trainen gebeurde dat in de jaren zestig van de vorige eeuw in de gymzaal van de Vondelschool. Microkorfbal (binnen) bestond toen nog niet. In die tijd werd bij de training regelmatig het volleybalnet gespannen en gingen veel (lange) korfballers volleyballen. Zo ontstond een nieuwe tak van sport binnen de vereniging. Volleyballers van het eerste uur waren o.a. Dolf Fresen, Ruud Obbes, Ineke Rörik en Arie Kamphorst. De volleybalafdeling groeide al gauw uit tot een afdeling van formaat, ook door nieuwe leden vanuit de scholen die de volleybalsport hadden ontdekt. Ook kwam er een aantal leden uit de toen nog bestaande volleybalclub Ministerpark.
Zo konden binnen enkele jaren meerdere dames- en herenvolleybalteams worden geformeerd die competitie gingen spelen in de Expohal in Hilversum. De volleyballers maakten zich in 1970 los van Olympia Bussum en richtten Olly B. op. De eerste voorzitter van Olly B was Just de Wijs.
De naam ontstond eigenlijk door de aanmoedigingen van de eigen supporters in de Expohal: “hup Olly, hup Olly”.
Legendarisch waren ook de pinksterkampen in Castricum en Vierhouten wat veel bijdroeg aan de leuke sfeer in de club.
In 1976 promoveerde het eerste herenteam onder leiding van trainer/speler Peter van Dijk naar de derde divisie en in die jaren werd Olly B. in de regio een gedegen tegenstander van formaat. In 1988 fuseerde de club met Servio en V. & S. en werd Trivolley één grote volleybalclub in de regio Gooi Noord.